Alles over de hoogte van een trap

In dit artikel gaan wij dieper in op de hoogte van een trap. Bij het maken en installeren van een trap komen vele aspecten kijken. Wij ontvangen dan ook vaak vragen over de hoogte van een trap, de traptreden en de bijbehorende wettelijke eisen. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, neem dan contact met ons op.

Wat is de hoogte van een trap?

De hoogte van een trap is in de meeste gevallen de verdiepingshoogte. Ook kan het gaan om een hoogteverschil dat, bijvoorbeeld in een woonkamer, overbrugd moet worden. De hoogte van de trap is de verticale maat van bovenkant vloer tot de bovenkant van de bovenliggende vloer.

Hoe hoog is de gemiddelde trap?

In een woning varieert de hoogte van een trap gemiddeld tussen de 260 cm en de 320 cm. In nieuwbouwwoningen wordt een traphoogte van ca. 3 meter toegepast. In kantoren, showrooms en winkels zijn regelmatig hogere trappen te zien. Deze trappen worden vaak voorzien van een tussenbordes.

Hoe hoog mag een trap in een woning zijn?

In principe zijn hiervoor geen regels. Wel moet de trap aan verschillende eisen voldoen. Bij een te overbruggen hoogte gelijk aan, of hoger dan 4 meter, moet er een tussenbordes worden toegepast.

Hoe hoog mag een traptrede zijn?

Bij een woning in particulier eigendom mag de optrede sinds juni 2015 maximaal 22 cm zijn. In de periode tussen 2003 en 2015 mocht de optrede maximaal 18,8 cm zijn. Op 15 juni 2015 is het Bouwbesluit gewijzigd m.b.t. ‘woonfunctie voor particulier eigendom’. Voor de trap zijn hierop de voorschriften voor een bestaand bouwwerk van toepassing, zoals omschreven in het Bouwbesluit 2012.

Wat is de doorloophoogte van een trap?

Dit is de kleinste hoogte tussen de bovenkant van de trede en het plafond, verticaal gemeten aan de rand van het trapgat. Dus praktisch de kritische hoogte als je een trap op- of afloopt, die ervoor zorgt dat je je hoofd niet stoot aan het plafond.

Hoe hoog moet de minimale vrije doorloophoogte van een trap zijn?

Bij een woning in particulier eigendom mag de vrije doorloophoogte sinds juni 2015 minimaal 190 cm zijn. In het verleden was dit respectievelijk 230 en 210 cm. Sinds 15 juni 2015 is het Bouwbesluit aangepast wat betreft ‘woonfunctie voor particulier eigendom’. Met betrekking tot de trap zijn hierop de voorschriften voor een bestaand bouwwerk van toepassing zoals het is omschreven in het Bouwbesluit van 2012.

Hoeveel ruimte mag er tussen de traptreden zitten?

De verticale hoogte tussen de traptreden is afhankelijk van de optrede. De optrede is de afstand verticaal gemeten van de bovenkant van de trede tot de bovenkant van de volgende trede. Dus de ruimte tussen de treden is de optrede min de dikte van de trede. Omdat er geen minimale dikte van de trede is vastgelegd in het Bouwbesluit zit er dus variatie in de tussenruimte tussen de traptreden. Bij een trededikte van bijvoorbeeld 4 cm zal de maximale tussenruimte 18 cm zijn, aangezien de optrede maximaal 22 cm mag zijn.

Het trap design proces

1

Inventarisatie

Bij het realiseren van een design trap, staan de wensen van de klant centraal. Allereerst wordt door één van onze specialisten de bouwkundige situatie van uw woning onder de loep genomen.
2

3D Ontwerp

Vervolgens zal er door de tekenaars een 3D ontwerp worden gemaakt van de desbetreffende design trap, volledig aansluitend op uw wensen en bovendien binnen het gestelde budget.
3

Montage

Wanneer de trap is gerealiseerd, zal deze worden geplaatst door onze ervaren montageploeg. Als bedrijf garanderen wij een ‘100% tevredenheidsgarantie’ aan al onze klanten.

Vrijblijvend offerte aanvragen?

Klik hieronder op de knop ‘Offerte aanvragen’ en
vul het offerteformulier in. Eén van onze
specialisten zal binnen een paar werkdagen reageren!

Offerte aanvragen

Sluiten