Alles over de hoogte van een trap

In dit artikel gaan wij dieper in op de hoogte van een trap. Bij het maken en installeren van een trap komen vele aspecten kijken. Wij ontvangen dan ook vaak vragen over de hoogte van een trap, de traptreden en de bijbehorende wettelijke eisen. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, neem dan contact met ons op.

Wat is de hoogte van een trap?

De hoogte van een trap is in de meeste gevallen de verdiepingshoogte. Ook kan het gaan om een hoogteverschil dat, bijvoorbeeld in een woonkamer, overbrugd moet worden. De hoogte van de trap is de verticale maat van bovenkant vloer tot de bovenkant van de bovenliggende vloer.

Hoe hoog is de gemiddelde trap?

In een woning varieert de hoogte van een trap gemiddeld tussen de 260 cm en de 320 cm. In nieuwbouwwoningen wordt een traphoogte van ca. 3 meter toegepast. In kantoren, showrooms en winkels zijn regelmatig hogere trappen te zien. Deze trappen worden vaak voorzien van een tussenbordes.

Hoe hoog mag een trap in een woning zijn?

In principe zijn hiervoor geen regels. Wel moet de trap aan verschillende eisen voldoen. Bij een te overbruggen hoogte gelijk aan, of hoger dan 4 meter, moet er een tussenbordes worden toegepast.

Hoe hoog mag een traptrede zijn?

Bij een woning in particulier eigendom mag de optrede sinds juni 2015 maximaal 22 cm zijn. In de periode tussen 2003 en 2015 mocht de optrede maximaal 18,8 cm zijn. Op 15 juni 2015 is het Bouwbesluit gewijzigd m.b.t. ‘woonfunctie voor particulier eigendom’. Voor de trap zijn hierop de voorschriften voor een bestaand bouwwerk van toepassing, zoals omschreven in het Bouwbesluit 2012.

Wat is de doorloophoogte van een trap?

Dit is de kleinste hoogte tussen de bovenkant van de trede en het plafond, verticaal gemeten aan de rand van het trapgat. Dus praktisch de kritische hoogte als je een trap op- of afloopt, die ervoor zorgt dat je je hoofd niet stoot aan het plafond.

Hoe hoog moet de minimale vrije doorloophoogte van een trap zijn?

Bij een woning in particulier eigendom mag de vrije doorloophoogte sinds juni 2015 minimaal 190 cm zijn. In het verleden was dit respectievelijk 230 en 210 cm. Sinds 15 juni 2015 is het Bouwbesluit aangepast wat betreft ‘woonfunctie voor particulier eigendom’. Met betrekking tot de trap zijn hierop de voorschriften voor een bestaand bouwwerk van toepassing zoals het is omschreven in het Bouwbesluit van 2012.

Hoeveel ruimte mag er tussen de traptreden zitten?

De verticale hoogte tussen de traptreden is afhankelijk van de optrede. De optrede is de afstand verticaal gemeten van de bovenkant van de trede tot de bovenkant van de volgende trede. Dus de ruimte tussen de treden is de optrede min de dikte van de trede. Omdat er geen minimale dikte van de trede is vastgelegd in het Bouwbesluit zit er dus variatie in de tussenruimte tussen de traptreden. Bij een trededikte van bijvoorbeeld 4 cm zal de maximale tussenruimte 18 cm zijn, aangezien de optrede maximaal 22 cm mag zijn.

Wat is de ideale hoogte voor een trap in huis?

De ideale hoogte voor een trap in huis is afhankelijk van de verdiepingshoogte die moet worden overbrugd en het type woning. In de meeste woningen varieert de traphoogte tussen 260 cm en 320 cm. Bij nieuwbouwwoningen wordt vaak een hoogte van ongeveer 3 meter toegepast. Deze hoogte zorgt voor een comfortabele verhouding tussen het aantal treden en de tredehoogte, wat belangrijk is voor het gebruiksgemak en de veiligheid van de trap. Voor hogere verdiepingen, zoals in kantoorpanden of woningen met hoge plafonds, wordt vaak een tussenbordes geplaatst om de klim te onderbreken en de trap toegankelijker te maken.

Welke regels zijn er voor de hoogte van een trap?

Hoewel er geen vaste regels zijn voor de totale hoogte van een trap in woningen, zijn er wel voorschriften die betrekking hebben op de tredehoogte en doorloophoogte. Zo moet een trap die een hoogteverschil van 4 meter of meer overbrugt, voorzien zijn van een tussenbordes. De optrede (de verticale hoogte tussen twee treden) mag maximaal 22 cm zijn in particuliere woningen, volgens het Bouwbesluit dat in 2015 is aangepast. Voor de doorloophoogte, oftewel de vrije hoogte tussen de trap en het plafond, geldt een minimale eis van 190 cm sinds juni 2015. Hierdoor wordt de veiligheid vergroot en wordt het risico op stoten bij het op- en aflopen van de trap verminderd.

Wat bepaalt de hoogte van een trap?

De hoogte van een trap wordt voornamelijk bepaald door de verdiepingshoogte die moet worden overbrugd, wat de verticale afstand is van de vloer van de ene verdieping naar de vloer van de volgende verdieping. Dit geldt zowel voor woningen als voor commerciële ruimtes, zoals kantoren en winkels. Bij hogere trappen in commerciële gebouwen wordt vaak een tussenbordes toegepast om de hoogte makkelijker te overbruggen en het comfort te vergroten. Het kiezen van de juiste hoogte is belangrijk voor de veiligheid en het gebruiksgemak van de trap in elke omgeving.

Hoe wordt de doorloophoogte van een trap gemeten?

De doorloophoogte, of vrije doorloophoogte, is een belangrijke maat die de minimale verticale afstand aangeeft tussen de bovenkant van een trede en het plafond erboven. Dit wordt gemeten aan de rand van het trapgat en voorkomt dat je je hoofd stoot tijdens het gebruik van de trap. Sinds het aangepaste Bouwbesluit in 2015 moet de doorloophoogte voor woningen in particulier eigendom minimaal 190 cm zijn. Deze hoogte-eis zorgt ervoor dat de trap comfortabel en veilig te gebruiken is, vooral bij het op- en aflopen van de trap.

Wat is de standaard hoogte van een trap?
 De totale hoogte van een trap is afhankelijk van de verdiepingshoogte, maar de optrede (hoogte van een trede) varieert meestal tussen 18 en 21 cm.
Hoe bepaal ik de ideale hoogte en breedte van de treden?
De ideale verhouding tussen de optrede (hoogte) en de aantrede (diepte) bepaalt het comfort en veiligheid van de trap. Onze specialisten helpen u hierbij.
Zijn er wettelijke eisen voor de hoogte en diepte van een trap?
 Ja, in Nederland zijn er bouwvoorschriften die de hoogte en diepte van treden reguleren om de veiligheid te waarborgen.
Wat gebeurt er als de treden te hoog of te diep zijn?
 Onjuiste afmetingen kunnen de trap ongemakkelijk of zelfs onveilig maken. Het is belangrijk om de juiste balans tussen hoogte en diepte te vinden.
Hoeveel treden heeft een trap gemiddeld?
 Het aantal treden is afhankelijk van de hoogte van de verdieping, maar de meeste trappen hebben tussen de 13 en 15 treden.
Kunnen jullie helpen met het bepalen van de juiste trapafmetingen voor mijn ruimte?
 Ja, onze specialisten kunnen uw ruimte opmeten en de perfecte afmetingen en helling bepalen voor een veilige en comfortabele trap.
Kan ik de traphoogte aanpassen zonder de hele trap te vervangen?
 In sommige gevallen is aanpassing mogelijk, maar vaak is een complete traprenovatie of vervanging nodig om aan alle veiligheidsnormen te voldoen.

Het trap design proces

1

Inventarisatie

Bij het realiseren van een design trap, staan de wensen van de klant centraal. Allereerst wordt door één van onze specialisten de bouwkundige situatie van uw woning onder de loep genomen.
2

3D Ontwerp

Vervolgens zal er door de tekenaars een 3D ontwerp worden gemaakt van de desbetreffende design trap, volledig aansluitend op uw wensen en bovendien binnen het gestelde budget.
3

Montage

Wanneer de trap is gerealiseerd, zal deze worden geplaatst door onze ervaren montageploeg. Als bedrijf garanderen wij een ‘100% tevredenheidsgarantie’ aan al onze klanten.

Vrijblijvend offerte aanvragen?

Klik hieronder op de knop ‘Offerte aanvragen’ en
vul het offerteformulier in. Eén van onze
specialisten zal binnen een paar werkdagen reageren!

Offerte aanvragen

Sluiten