Ik zag net dat mijn vorige blog wel een erg lang verhaal is geworden terwijl ik mij in eerste instantie had voorgenomen om kort en bondige verhalen te schrijven. Maar ja, sommige onderwerpen hebben ook extra aandacht nodig. Volgens het Nederlands Bouwbesluit behoren een trap en de eventuele bijbehorende balustrade aan bepaalde criteria te voldoen. Ik zal de belangrijkste onderdelen hiervan noemen.

Aan welke criteria moet een trap voldoen?

Een trap moet aan een bepaalde schuinte (stijghoek) voldoen. Dit ligt vast in de optrede en de aantrede. De optrede is de verticale maat van de bovenkant trede tot de bovenkant van de bovenliggende traptrede. De aantrede is de horizontale maat vanaf de voorkant van de trede tot de voorkant van de bovenliggende traptrede. Voor een nieuwbouwwoning is de optrede maximaal 188 mm en de aantrede minimaal 220 mm. Een ander belangrijk aspect is de vrije doorloophoogte. Bij het oplopen van de trap dient de vrije ruimte tussen het loopvlak en het plafond minimaal 230 cm te zijn bij een nieuwbouwwoning. Dit is dus van invloed op de afmeting van het trapgat. Bij bestaande woningen liggen deze eisen anders.

De criteria voor een balustrade

Daarnaast hebben we te maken met een balustrade langs de trap en het trapgat of de vide. Ook hier heeft onze overheid iets voor bedacht. De tussenruimtes over een bepaald gedeelte van de balustrade mogen niet groter dan 10 cm zijn en de balustrades mogen niet overklimbaar zijn.

Zwevende trap criteria

De zwevende trap als uitzondering?

U heeft vast onze prachtige zwevende trap op onze website gezien zonder een balustrade langs de trap. En u vraagt zich ongetwijfeld af of dit mag. Ik leg het u graag uit onder het genot van een kopje koffie of thee in Hoogeveen!

Een bezoek aan onze showroom

Ik realiseer mij dat dit een vrij theoretisch verhaal is. Het mooiste is het om u dit te verduidelijken in onze showroom zodat u ook weet welke invloed dit kan hebben in uw specifieke situatie.

Ons assortiment & een indicatie van de prijzen

Bent u benieuwd naar design trappen die wij reeds voor klanten hebben opgeleverd of wellicht wilt u een indicatie van de prijs? Bekijk dan deze pagina voor meer informatie en een grote fotogalerij met voorbeeld trappen.

Assortiment Bekijken