De vrijdragende trap is eigenlijk een iets vertekende benaming. Beter zou zijn om deze trap semi-vrijdragend of een semi-zwevende trap te noemen. In tegenstelling tot de zwevende trap heeft de vrijdragende trap aan beide zijden constructieve elementen. Deze verbindingen tussen de treden onderling en de wand zijn echter zo minimalistisch mogelijk uitgevoerd waardoor de trap een hele open en luchtige uitstraling krijgt.

vrijdragende trap

Om dit te realiseren moet de wand, waar de trap langsloopt, geheel of gedeeltelijk constructief worden uitgevoerd. Mocht dit niet mogelijk zijn dan hebben wij hiervoor ook alternatieve oplossingen. Ons credo is: Voor ieder probleem is een oplossing. En dan heb ik het uiteraard wel over het ontwerp van een trap. Aangezien iedere situatie verschilt is mijn advies om contact op te nemen met één van onze trapspecialisten om te kijken welke oplossing in uw situatie het beste past.

Welk materiaal kies ik bij de vrijdragende trap?

De basis van de meeste vrijdragende design trappen is een iets dikkere houten trede dan bij een ander traptype. De reden dat deze trede dikker wordt uitgevoerd dan een normale traptrede is dat de trede de noodzakelijke krachten moet kunnen opnemen. Een vraag die mij af en toe wordt gesteld is: Kunt u deze trede niet dunner uitvoeren zodat de trap nog transparanter wordt? Dit is technisch wel mogelijk maar het komt de totale stabiliteit van de trap meestal niet ten goede. Naast de houten treden worden ook regelmatig natuursteen treden toegepast.

Naast de treden wordt de trap in de meeste gevallen gekoppeld door middel van RVS elementen. De pennen tussen de treden worden ook wel bolzen genoemd, naar de uit Duitsland bekende bolzentrap. De originele bolzentrappen zijn echter veel massiever geproduceerd dan onze vrijdragende trap.

vrijdragende trap

Door blijvend te innoveren heeft de vrijdragende trap in de loop van de jaren een metamorfose ondergaan. Leken de vrijdragende trappen ca. 15 jaar geleden nog sterk op de trappen van onze oosterburen, tegenwoordig is de enige overeenkomst de koppeling tussen de treden aan de buitenzijde van de trap.

Een groot voordeel van de vrijdragende trap is dat bijna iedere trapvorm te realiseren is. De meest voorkomende uitvoeringen zijn de rechte trap, de onderkwart trap en de dubbelkwarttrap, ook wel halfslagtrap genoemd.

De trap staat als onderkwarttrap opgesteld in onze showroom, voorzien van eikenhouten treden en rvs balustraden. Hopelijk heeft bovenstaand verhaal u voldoende geïnspireerd om een bezoek aan onze trappen showroom te brengen. U bent van harte welkom voor een geheel vrijblijvend adviesgesprek. In de volgende blog wil ik u wat meer informatie geven over de kwartslagtrappen.

Ons assortiment & een indicatie van de vrijdragende trap prijzen

Bent u benieuwd naar vrijdragende trappen die wij reeds voor klanten hebben opgeleverd of wellicht een indicatie van de prijs?  Bekijk deze pagina voor meer informatie en een grote fotogalerij met voorbeeld trappen.

Assortiment Bekijken