Alles over de vrijdragende trap

De vrijdragende trap is eigenlijk een iets vertekende benaming. Beter zou zijn om deze trap semi-vrijdragend of een semi-zwevende trap te noemen. In tegenstelling tot de zwevende trap heeft de vrijdragende trap aan beide zijden constructieve elementen. Deze verbindingen tussen de treden onderling en de wand zijn echter zo minimalistisch mogelijk uitgevoerd waardoor de trap een hele open en luchtige uitstraling krijgt.

Om dit te realiseren moet de wand, waar de trap langs loopt, geheel of gedeeltelijk constructief worden uitgevoerd. Mocht dit niet mogelijk zijn dan hebben wij hiervoor ook alternatieve oplossingen. Ons credo is: voor ieder probleem is een oplossing. En dan heb ik het uiteraard wel over het ontwerp van een trap. Aangezien iedere situatie verschilt is mijn advies om contact op te nemen met één van onze trapspecialisten om te kijken welke oplossing in je situatie het best past.

Welk materiaal kies ik bij de vrijdragende trap?

De basis van de meeste vrijdragende design trappen is een iets dikkere houten trede dan bij een ander traptype. De reden dat deze trede dikker wordt uitgevoerd dan een normale traptrede is dat de trede de noodzakelijke krachten moet kunnen opnemen. Een vraag die mij af en toe wordt gesteld is: Kun je deze trede niet dunner uitvoeren zodat de trap nog transparanter wordt? Dit is technisch wel mogelijk maar het komt de totale stabiliteit van de trap meestal niet ten goede. Behalve houten treden worden ook regelmatig natuursteen treden toegepast.

Naast de treden wordt de trap in de meeste gevallen gekoppeld door middel van RVS elementen. De pennen tussen de treden worden ook wel bolzen genoemd, naar de uit Duitsland bekende bolzentrap. De originele bolzentrappen zijn echter veel massiever geproduceerd dan onze vrijdragende trap.

Door blijvend te innoveren heeft de vrijdragende trap in de loop van de jaren een metamorfose ondergaan. Leken de vrijdragende trappen ca. 15 jaar geleden nog sterk op de trappen van onze oosterburen, tegenwoordig is de enige overeenkomst de koppeling tussen de treden aan de buitenzijde van de trap.

Een groot voordeel van de vrijdragende trap is dat bijna iedere trapvorm te realiseren is. De meest voorkomende uitvoeringen zijn de rechte trap, de onderkwart trap en de dubbelkwarttrap, ook wel halfslagtrap genoemd.

De trap staat als onderkwarttrap opgesteld in onze showroom, voorzien van eikenhouten treden en RVS balustraden. Hopelijk heeft bovenstaand verhaal je voldoende geïnspireerd om een bezoek aan onze trappen showroom te brengen. Je bent van harte welkom voor een geheel vrijblijvend adviesgesprek. In de volgende blog wil ik je wat meer informatie geven over de kwartslagtrappen.

Ons assortiment & een indicatie van de vrijdragende trap prijzen

Ben je benieuwd naar vrijdragende trappen die wij reeds voor klanten hebben opgeleverd of wellicht een indicatie van de prijs?  Bekijk deze pagina voor meer informatie en een grote fotogalerij met voorbeeld trappen.

Het trap design proces

1

Inventarisatie

Bij het realiseren van een design trap, staan de wensen van de klant centraal. Allereerst wordt door één van onze specialisten de bouwkundige situatie van uw woning onder de loep genomen.
2

3D Ontwerp

Vervolgens zal er door de tekenaars een 3D ontwerp worden gemaakt van de desbetreffende design trap, volledig aansluitend op uw wensen en bovendien binnen het gestelde budget.
3

Montage

Wanneer de trap is gerealiseerd, zal deze worden geplaatst door onze ervaren montageploeg. Als bedrijf garanderen wij een ‘100% tevredenheidsgarantie’ aan al onze klanten.

Vrijblijvend offerte aanvragen?

Klik hieronder op de knop ‘Offerte aanvragen’ en
vul het offerteformulier in. Eén van onze
specialisten zal binnen een paar werkdagen reageren!

Offerte aanvragen

Sluiten