Alles over trappen | 2019 update

 

Alles over Trappen intro 

Er valt veel te vertellen over trappen. Trappen bestaan er in allerlei soorten en maten en bij het ontwerpen en maken van een trap komt veel kijken.

Dit uitgebreide artikel over trappen is bedoeld als informatief naslagwerk dat u op weg kan helpen bij het maken van een keuze voor een trap en om de verschillende termen (trappenjargon) op TrappenXL beter te begrijpen.

Bob Kort

We behandelen de volgende onderwerpen:

  1. De functie van een trap
  2. Onderdelen van een trap
  3. Trapformule
  4. Verschillende trapsoorten
  5. Veiligheidseisen voor trappen
  6. Duurzame trappen
Bekijk hier onze collectie!

Onderdelen van een trap

Bij het ontwerpen van een trap komt veel rekenwerk kijken. Een trap bestaat uit de volgende onderdelen waar in de berekening rekening mee moet worden gehouden:

  • Traptreden. De horizontale vlakken waar een gebruiker van de trap zijn voeten op plaatst om de trap te belopen. Traptreden kunnen evenwijdig rechthoekig of verdreven zijn. Een verdreven traptrede loopt niet evenwijdig, maar heeft een smalle en bredere kant, waardoor het met deze treden mogelijk is om een trap te laten draaien.
  • Trapbomen. Dit zijn meestal de zijkanten van de trap waaraan de traptreden zijn bevestigd. De hoek van deze trapbomen bepaalt het aantal graden waarmee de trap stijgt, oftewel de stijgingshoek (hellingshoek). De meeste trappen hebben 2 trapbomen, maar er zijn ook trappen waarbij gebruikt wordt gemaakt van 1 trapboom of waar zelfs helemaal geen trapbomen worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld bij zwevende trappen.
  • Stootborden. Dit zijn de verticale vlakken die tussen de traptreden van gesloten trappen zijn bevestigd. Dankzij stootborden kan er geen vuil en stof onder de trap vallen en kan er eventueel een opslagruimte onder de trap gecreëerd worden. De trap is dus als het ware een dicht geheel. Er bestaan ook trappen zonder stootborden. Dit betreft de zogenaamde open trappen. Een voorbeeld van een populaire trap zonder stootborden is de muizenboomtrap.
  • Dit is de verticale afstand (hoogte) tussen de bovenzijden van 2 opeenvolgende traptreden. De totale hoogte van de trap wordt de totale optrede genoemd.
  • Dit is de horizontale afstand (diepte) tussen de voorkanten van twee opeenvolgende traptreden.
  • Vrije doorloop. Dit wordt ook wel de doorloophoogte van de trap genoemd en is de vrije hoogte vanaf de traptreden tot aan het plafond.

Er worden belangrijke eisen gesteld aan de afmetingen van de diverse onderdelen van een trap. Ook worden er veiligheidseisen gesteld aan het plaatsen van een trapleuning. In het hoofdstuk ‘veiligheidseisen voor trappen’ vertellen we meer over deze veiligheidseisen.

Veiligheidseisen voor trappen

Bij het ontwerpen van een trap dient er rekening te worden gehouden met het zogenaamde Bouwbesluit. In het Bouwbesluit zijn bepaalde eisen opgenomen die de veiligheid van trappen moeten waarborgen. Zo bestaan er onder andere veiligheidseisen voor:

  • De hoogte van de optrede.
  • De minimumbreedte van de trap.
  • Een eventueel benodigde trapleuning. Verplicht bij trappen die meer dan 1 meter overbruggen en een stijgingshoek van meer dan 2:3 hebben.
  • De minimum vrije hoogte boven de trap.

De eisen voor nieuwbouw trappen verschillen van die van bestaande bouw trappen. Op de website van de Rijksoverheid vindt u alle eisen die zijn opgenomen in het Bouwbesluit. 

 

zwevende trap met led verlichting

Duurzame trappen

Duurzaam wonen is belangrijker dan ooit. Bij duurzaam wonen kunt u denken aan een goed geïsoleerde woning en zonnepanelen, maar ook trappen kunnen bijdragen aan duurzaam wonen.

Een duurzame trap houdt in dat er gebruik is gemaakt van een materiaal dat lang meegaat, en volledig recyclebaar is, zoals bijvoorbeeld staal. Voor duurzame houten trappen dient er gekozen te worden voor een houtsoort met het keurmerk zijn PEFC™ of FSC®. Deze keurmerken garanderen u dat het hout afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos.

Daarnaast is het mogelijk om uw bestaande trap te renoveren in plaats van een geheel nieuwe trap te laten maken. Traprenovatie is een duurzame en goedkope oplossing om uw trap een geheel nieuwe uitstraling te geven.

Bekijk hier onze trappen collectie!

Over TrappenXL 

Persoonlijk advies

Heeft u nog vragen over de verschillende trapvormen? Of ontvangt u graag persoonlijk advies voor uw situatie? Laat u dan uitgebreid adviseren in onze trappen showroom of neem contact met ons op zodat een van onze specialisten u persoonlijk kan adviseren. Wij staan u graag te woord!