Een open trap oogt ruimtelijk en kent veel verschillende design mogelijkheden voor in je interieur. Wat dacht je van een open spiltrap of een zwevende trap? Met de open trap hou je je interieur licht en luchtig. Waar let je op als je een open trap wil aanschaffen en wat zijn de mogelijkheden? Ontdek hieronder de mogelijkheden van de open trap!

Design trap muizenboom trap

Wat is een open trap?

Een open trap heeft geen stootborden, waardoor je er doorheen kan kijken. Dit zorgt voor een ruimtelijk effect. De ruimte waar je de trap plaatst lijkt optisch namelijk groter dan met een gesloten trap! Daarnaast kun je met een open trap goed experimenteren met allerlei stijlen. Een open trap oogt fris en speels en kan zowel in een modern als landelijk interieur geplaatst worden. Keuze genoeg! Daarbij is de open trap erg populair in kantoorgebouwen, vanwege de ruimtelijke uitstraling.

Soorten open trappen

Een open trap biedt allerlei mogelijkheden qua stijl, materiaal en design. We noemen hier de bekendste:

Bij elke soort trap zijn er allerlei kleuren, materialen en afwerking mogelijk. Hieronder geven we je een aantal suggesties.

Tips en inspiratie voor open trappen

Als je een type open trap hebt gekozen, kun je je verdiepen in de afwerking in details. Een open trap is esthetisch erg veelzijdig. Hieronder geven we je een paar mooie tips. We zijn benieuwd welke suggestie past bij jouw interieur.

Ronde middenboomtrappen minimalistisch
Zwevende trap met luxe ledverlichting

Minimalisme met een vleugje magie: zwevende treden

Zwevende treden zijn een schitterende eyecatcher: minimalistisch en bijzonder! Er zijn verschillende mogelijkheden voor een zwevende open trap:

 • Zwevende trap met een open zijde (mogelijk met of zonder leuning)
 • Zwevende trap tussen twee muren

Het is belangrijk dat je stevige muren hebt als je zwevende treden wilt plaatsen. Het is niet overal mogelijk. Laat je dus goed informeren over de mogelijkheden en de constructie. Daarnaast is de leuning bij een zwevende trap met open zijde natuurlijk een aandachtspunt. Een zwevende trap zonder leuning is esthetisch prachtig, maar ook minder veilig. Je moet ook je zwevende trap kunnen gebruiken op het moment dat je ziek of moe bent.

Open spiltrap

De open trap kan prachtig uitgevoerd worden als spiltrap of wenteltrap als ruimtebesparende oplossing. Een spiltrap is een trap waarbij de treden om één enkele spil zijn gemonteerd. Dit neemt de minste ruimte in beslag. Een open spiltrap is bovendien bijzonder elegant én minimalistisch. Een spiltrap wordt soms ook wenteltrap genoemd. De twee zijn echter niet hetzelfde: een wenteltrap draait om vrije ruimte heen, in plaats van om een spil. Een wenteltrap is speels en elegant en neemt wat meer ruimte in dan een spiltrap. Daarom kom je de open spiltrap wat vaker in woningen tegen, terwijl de open wenteltrap vaak in kantoren of winkels geplaatst wordt.

Spiltrap wit met houten treden
Zwarte design spiltrap met zwarte leuning

Materiaal

Het materiaal dat je gebruikt voor je zwevende trap bepaalt een groot deel van de uitstraling. Donker – of licht gekleurd hout kunnen voor totaal andere effecten zorgen. Donkere, zwevende treden kunnen een prachtig contrast zijn in een lichte ruimte. Licht gekleurde treden zijn fris en ruimtelijk. Met een ruwere houtsoort kun je een rouwer element aanbrengen in je interieur. En heb je weleens gedacht aan een glazen open trap? Dit geeft een ultra licht en modern effect.

Leuning en balustrade

De leuning en balustrade zijn in de eerste plaats bedoeld om extra veiligheid te creëren, maar kunnen ook erg stijlvol zijn. Zo is een stalen leuning modern en strak en een houten leuning oogt wat warmer. Belangrijk is dat het geheel in harmonie is met de rest van je woning én dat het je een veilig gevoel geeft. Laat je hierover dus goed adviseren.

Balustraden met luxe moderne trap
Moderne donkere open kwartslagtrappen

Voordelen open trap

Een open trap heeft een paar voordelen voor je interieur:

 • Laat veel licht door
 • Esthetisch zeer stijlvol
 • Minimalistisch
 • Ruimtelijk, oogt open
 • Past in verschillende interieurstijlen

Met name in een moderne interieurstijl kan een open trap een echte eyecatcher zijn!

Nadelen open trap

Een open trap doet een ruimte optisch groter lijken. Toch zijn er ook een paar aandachtspunten:

 • Minder veilig voor jonge kinderen
 • Onder een open trap kun je geen trapkast creëren.
 • Vuil valt tussen de treden door
 • Een open trap laat veel warmte door
 • Een open trap dempt minder geluid

Het is dus belangrijk dat je je hier van bewust bent, omdat je een trap veel zult gebruiken.

Basic interieur trap rechte lijnen

Wat kost een open trap?

Een open trap begint vanaf €6000,-. De kosten van een open trap kunnen flink uiteenlopen. Naarmate de trap bochten maakt, kan de prijs al snel oplopen. Daarnaast zijn er kosten voor bijvoorbeeld een balustrade en leuning. Hoeveel dit is, hangt af van het materiaal dat je kiest en de afwerking daarvan.

Het trap design proces

1

Inventarisatie

Bij het realiseren van een design trap, staan de wensen van de klant centraal. Allereerst wordt door één van onze specialisten de bouwkundige situatie van uw woning onder de loep genomen.
2

3D Ontwerp

Vervolgens zal er door de tekenaars een 3D ontwerp worden gemaakt van de desbetreffende design trap, volledig aansluitend op uw wensen en bovendien binnen het gestelde budget.
3

Montage

Wanneer de trap is gerealiseerd, zal deze worden geplaatst door onze ervaren montageploeg. Als bedrijf garanderen wij een ‘100% tevredenheidsgarantie’ aan al onze klanten.

Vrijblijvend offerte aanvragen?

Klik hieronder op de knop ‘Offerte aanvragen’ en
vul het offerteformulier in. Eén van onze
specialisten zal binnen een paar werkdagen reageren!

Offerte aanvragen

Sluiten