Onderhoud van een design trap

Om te beginnen: geniet van je mooie nieuwe design trap! Naast een functioneel meubelstuk is de designtrap ook een mooi object in je woning, tenminste als je voor een mooie trap van TrappenXL heeft gekozen.

Normaal gesproken kun je jarenlang zonder problemen van je trap gebruik maken. Een aantal onderdelen van de trap kan wat onderhoud nodig hebben. Als je trap is voorzien van houten treden dan zullen deze treden, afhankelijk van de aangebrachte afwerking, met enige regelmaat moeten worden onderhouden.

Slijtage van houten treden tegengaan met een lak of (kleur)olie

Een veel toegepaste afwerking op houten treden van onze trappen is tegenwoordig de (kleur)olie. Met name op de eiken- en essenhouten treden wordt dit vaak toegepast. Je kunt eventuele beschadigingen of slijtageplekken plaatselijk bijwerken. Toch raad ik je wel aan om het hele tredevlak te oliën om zo een eventueel kleurverschil te vermijden. Daarnaast kunnen je treden ook zijn voorzien van een (blanke) lak. Bij een lichte beschadiging of slijtage van het loopvlak van de traptrede is het mogelijk om na licht opschuren het betreffende tredevlak te voorzien van een nieuwe laklaag. Tegenwoordig passen wij alleen nog de milieuvriendelijke watergedragen lakken voor onze designtrappen toe. Als de slijtage groter is adviseer ik je om de treden volledig te schuren en opnieuw te voorzien van minimaal twee laklagen. Afhankelijk van de slijtage pas je dus de beste manier van onderhoud toe.

Een veel gestelde vraag is: hoe vaak moeten we de treden van onze trap behandelen? Een vraag waar ik geen eenduidig antwoord op kan geven. Kort gezegd, dit is afhankelijk van hoe frequent, met hoeveel mensen en op welke manier u de trap beloopt.

Het onderhoud van een gepoedercoate trap

De meeste op maat gemaakte trappen hebben een basis van staal, op kleur gepoedercoat. Een poedercoating op de trap kun je zonder problemen reinigen met een vochtige doek, eventueel in combinatie met een niet agressief reinigingsmiddel. Het is wel verstandig om bij gebruik van een reinigingsmiddel de trap daarna nogmaals voor de zekerheid met een vochtige doek af te nemen. Dit in het geval er twijfel bestaat of het middel wel of niet agressief is. Het onderhoud van deze type trappen is dus relatief eenvoudig.

Het behandelen van een lakbeschadiging

Mocht er onverhoopt toch een kleine lakbeschadiging aan je gepoedercoate trap zitten, dan kun je de coatlaag ter plekke van de beschadiging het beste d.m.v. een goede professionele autopoets behandelen. Bij een grotere en diepere beschadiging is een lakstift, eventueel in combinatie met een spuitbus, de beste oplossing. Let er wel op dat er na onderhoud bijna altijd een kleur- of glansverschil ontstaat tussen het basisoppervlak en het bijgewerkte deel.

Onderhoud van RVS onderdelen

Veel design trappen worden voorzien van RVS elementen. Bijvoorbeeld een volledige roestvast stalen (in de volksmond vaak ‘roestvrij stalen’ genoemd) balustrade. Of een rvs spiltrap of middenboom trap. Ook deze RVS onderdelen kun je zonder problemen reinigen. Voor het reinigen van de RVS onderdelen van de trap geldt dezelfde reinigingsmethode als bij de hiervoor besproken gepoedercoate oppervlakken aan een trap of balustrade. Na het reinigen kun je een beschermende olie aanbrengen op de betreffende traponderdelen. Een eventuele beschadiging aan de RVS delen kan d.m.v. speciale slijp- en schuurmiddelen worden bijgewerkt. Deze beschadiging kun je het beste door onze trapmonteurs laten bijwerken. Een lichte beschadiging kun je zelf proberen bij te werken d.m.v. Scotch-Brite.

Ik zal in de toekomst nog een keer een volledige blog schrijven over het reinigen en bijwerken van het gepoedercoate oppervlak en ook een aparte blog over het RVS oppervlak.

Tot zover de laatste blog in deze serie. De komende weken hoop ik een paar op zichzelf staande blogs te schrijven. Uiteraard gerelateerd aan onze mooie trappen. Deze design trappen kun je live bezichtigen in onze trappen showroom te Hoogeveen!

Ons assortiment & een indicatie van de prijzen

Ben je benieuwd naar design trappen die wij reeds voor klanten hebben opgeleverd of wellicht wil je een indicatie van de prijs? Bekijk dan deze pagina voor meer informatie en een grote fotogalerij met voorbeeld trappen.

Het trap design proces

1

Inventarisatie

Bij het realiseren van een design trap, staan de wensen van de klant centraal. Allereerst wordt door één van onze specialisten de bouwkundige situatie van uw woning onder de loep genomen.
2

3D Ontwerp

Vervolgens zal er door de tekenaars een 3D ontwerp worden gemaakt van de desbetreffende design trap, volledig aansluitend op uw wensen en bovendien binnen het gestelde budget.
3

Montage

Wanneer de trap is gerealiseerd, zal deze worden geplaatst door onze ervaren montageploeg. Als bedrijf garanderen wij een ‘100% tevredenheidsgarantie’ aan al onze klanten.

Vrijblijvend offerte aanvragen?

Klik hieronder op de knop ‘Offerte aanvragen’ en
vul het offerteformulier in. Eén van onze
specialisten zal binnen een paar werkdagen reageren!

Offerte aanvragen

Sluiten