Waar let je op bij de aanschaf van een binnentrap?

Als je je gaat oriënteren op een binnentrap, zal je merken dat je verrassend veel mogelijkheden hebt. Van glazen trap tot muizenboomtrap: bij Trappen XL is alles mogelijk. Je kunt bij ons kiezen voor maatwerk trappen, bouwpakket trappen en predesigned trappen. We denken graag met je mee over je wensen en eisen. Waar moet je eigenlijk op letten als je een binnentrap gaat laten plaatsen? En welke soorten zijn er? Hieronder helpen we je op weg.

Soorten binnentrappen

Er zijn veel verschillende ontwerpen mogelijk voor een binnentrap. Bij trappen XL ontwerpen we de volgende binnentrappen:

Een aantal van deze trappen kan in een open of gesloten variant ontworpen worden. Een gesloten trap heeft stootborden en heeft dus geen open ruimte tussen de treden. Veel rechte trappen en kwartslag trappen hebben gesloten treden. Deze zijn veilig voor kinderen en makkelijk schoon te houden. Een middenboomtrap, de zwevende trap en de vrijdragende trap zijn altijd open trappen. Erg elegant, maar minder geschikt met kleine kinderen.

Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een binnentrap?

In de eerste plaats moet een binnentrap qua formaat en ontwerp passen bij jouw interieur. Kortom: hij moet goed passen bij de ruimte waar je hem wilt plaatsen. Daarnaast speelt je eigen smaak natuurlijk een rol. Misschien vind je een zwevende trap bijvoorbeeld een echte eyecatcher. Hieronder bespreken we de aandachtspunten die je zeker mee moet nemen!

Kies je voor een open of gesloten trap?

Hierboven hebben we het al besproken: open en gesloten trappen hebben allebei voor – en nadelen. Een open trap is geweldig qua design. Je kunt een prachtige eyecatcher creëren bij jouw interieur, zoals de minimalistische zwevende trap. Bovendien oogt de zwevende trap ruimtelijk. Nadelen is dat vuiligheid en stof tussen de treden door naar beneden vallen en dat ook warmte (in de winter) makkelijker ontsnapt.
De gesloten trap is makkelijk schoon te houden, veilig en heeft een warme uitstraling. Hij oogt minder ruimtelijk, maar je kunt wél opbergruimte creëren onder een gesloten trap. De zogeheten trapkast, dus.

Moderne donkere zwevende open trap

Het formaat van de trap

Een trap neemt natuurlijk behoorlijk wat ruimte in beslag. Dit geldt voor de ene trap meer dan de andere trap. Zo nemen de rechte trap en de wenteltrap relatief veel ruimte in beslag. Je komt de wenteltrap dan ook weinig tegen in woningen. In winkels zijn grote trappen weer meer geliefd. Wel is een rechte trap gunstig qua budget en overzichtelijk. Een kwartslag trap is wat compacter, maar ook prijziger.
Wil je echt flink de ruimte besparen? Dan is een spiltrap of opvouwbare trap misschien wat voor jou. De spiltrap, (die om één enkele spil draait) kan nog steeds een echte eyecatcher zijn. Een opvouwbare trap of zoldertrap is puur functioneel.

Materiaalkeuze

Het materiaal is bepalend voor de uitstraling van je trap. Daarbij de materiaalkeuze ook bepalend voor de prijs van je trap. Materialen die veel worden gebruikt voor trappen zijn:

  • Hout
  • staal
  • Glas
  • Natuursteen

Hou ook rekening met de prijs: een glazen trap brengt een ander prijskaartje met zich mee dan een houten trap.

Veiligheid

Qua veiligheid zijn er een aantal punten waar je op moet letten:

  • Een open trap is niet veilig met kleine kinderen
  • Zorg als je kleine kinderen hebt, altijd voor traphekjes
  • Sommige trappen zijn schitterend zonder balustrade, maar dit is minder veilig
  • Je eigen comfort: welke trap voelt prettig voor jou?
Industriele spiltrap en accessoires

Budget

Als je een nieuwe binnentrap wilt, zijn er een aantal factoren die invloed hebben op de prijs. Hou bijvoorbeeld rekening met:

  • Materiaalkeuze
  • Ga je voor een maatwerktrap of een predesigned trap?
  • Een rechte trap is goedkoper dan een gedraaide trap

Wil je ene goedkope binnentrap en ben jezelf handig? Dan kan een bouwpakkettrap een goede optie zijn. Deze monteer je zelf en zijn daarom wat goedkoper. De design mogelijkheden zijn wel erg beperkt in vergelijking met een maatwerk trap.

Het trap design proces

1

Inventarisatie

Bij het realiseren van een design trap, staan de wensen van de klant centraal. Allereerst wordt door één van onze specialisten de bouwkundige situatie van uw woning onder de loep genomen.
2

3D Ontwerp

Vervolgens zal er door de tekenaars een 3D ontwerp worden gemaakt van de desbetreffende design trap, volledig aansluitend op uw wensen en bovendien binnen het gestelde budget.
3

Montage

Wanneer de trap is gerealiseerd, zal deze worden geplaatst door onze ervaren montageploeg. Als bedrijf garanderen wij een ‘100% tevredenheidsgarantie’ aan al onze klanten.

Vrijblijvend offerte aanvragen?

Klik hieronder op de knop ‘Offerte aanvragen’ en
vul het offerteformulier in. Eén van onze
specialisten zal binnen een paar werkdagen reageren!

Offerte aanvragen

Sluiten